promovare


www.groupromo.ro

groupromo publicitate groupromo publicitate promovare oradea bihor romania


Meteo


Convertor valutar


Palatul Deutsh Oradea Bihor

Palatul Deutsh Oradea Bihor

Clădirea monument istoric, a Palatului K. I. Deutsch, de pe str. Vasile Alecsandri nr. 4, a fost construită între anii 1904-1906, în stil secession. Palatul a fost ridicat în condiţii de plombă, cu patru travee egale la stradă, având o faţadă puternic vitrată. Golurile de la parter sunt mari, dreptunghiulare cu colţurile puţin rotunjite, iar la etaj semicirculare. Faţada are un fronton înalt cu atice, fals, traveele laterale se termină în semicerc, iar cea centrală cu un timpan trilobat având la mijloc o fereastră în formă de inimă. Întreaga faţadă este acoperită cu decoraţii curbilinii, bidimensionale, cu motive florale.
Pe locul acestei clădiri, pe la mijlocul veacului al XlX-lea, se afla o prăvălie oarecare, cu un singur nivel, proprietatea lui Sonnenfeld Jozsef. În 1877, localul a fost preluat de un comerciant ingenios, Deutsch K. l., care a deschis aici un magazin de sticlărie şi porţelanuri. Firma a prosperat foarte repede în ultimul deceniu al secolului al XlX-lea, când Oradea a devenit unul dintre cele mai importante centre comerciale în acest domeniu.
În 1909, firma a cumpărat Fabrica de sticlă din Pădurea Neagră. Este momentul de începere a unei perioade de prosperitate economică ce a permis demolarea magazinului vechi şi construirea actualului, după planurile mai multor arhitecţi între care şi Sztarill Ferenc. După izbucnirea primului război mondial, fabrica de sticlă a mers tot mai prost, iar întreprinderea, în 1917, a fost la un pas de faliment. În acest an, fabrica a şi fost vândută. Firma şi-a revenit abia în 1920 când a ajuns în mâna unui consorţiu ce avea în frunte pe Markovits Hermann, fraţii Winkler ş.a.
Suprafeţele mari ale faţadei, acoperite cu sticlă, mai sugerează încă destinaţia iniţială. Ulterior magazinul şi-a schimbat profilul ajungând în cele din urmă, să adăpostească un magazin cu articole pentru copii, de prin 1960 până în 1990 purtând, sugestiv, numele de Gulliver.Palatul Deutsh Oradea Bihor - Harta

Palatul Deutsh Oradea Bihor

www.constructorulsalard.ro www.bisericaculuna.ro www.Biserici-din-lemn.Bihor.ro www.Pesteri.Bihor.ro