promovare


www.groupromo.ro

groupromo publicitate groupromo publicitate promovare oradea bihor romania


Meteo


Convertor valutar


Palatul Episcopal Ortodox Oradea Bihor

Palatul Episcopal Ortodox Oradea Bihor

Palatul Episcopal Ortodox, de pe strada Roman Ciorogariu 3, a fost reşedinţa renumitului arhitect Rimánoczy Kálmán junior. Clădirea este declarată monument istoric şi este unul dintre edificiile de referinţă ale Oradei, atât prin destinaţia pe care o are cât şi ca stil de construcţie, ea fiind ridicată în anul 1905. Construcţia reşedinţei episcopale, a fost concepută şi realizată de către Rimánoczy Kálmán junior şi prezintă caracteristicile unui stil eclectic cu elemente neogotice, în special la ferestre.
În iarna anului 1920, Episcopiei ortodoxe i s-a oferit palatul din strada Poştei nr. 3, actuala reşedinţă. În mai 1920, etajul întâi al clădirii a fost evacuat şi vicarul episcopal Roman Ciorogariu s-a mutat aici. La 30 august 1920 s-a reînfiinţat, prin bunăvoinţa regelui Ferdinand l şi strădaniile, poetului Octavian Goga, ministrul cultelor, vechea Episcopie Ortodoxă a Oradiei.
În perioada interbelică aici şi-a avut sediul pentru o scurtă vreme Academia Teologică Ortodoxă. Tipografia ce funcţiona în subsolul clădirii din 1925, a permis înfiinţarea unei edituri. În 1929, pentru o scurtă perioadă, administratorul Tipografiei Diecezane a fost diaconul Aurel Tripon, cel care a realizat, în 1936, Monografia-almanah a Crişanei. Din 1921, Episcopia editează o publicaţie proprie: ”Legea românească”.
În 1940, administraţia horthystă a desfiinţat Episcopia de Oradea şi Academia Teologică. La moartea marelui Roman Ciorogariu, strada pe care se află palatul episcopal a primit numele acestuia, nume pe care l-a păstrat până în 1940. Odată cu instaurarea administraţiei horthyste, a primit un nume nou, în perioada comunistă s-a numit Porţile de Fier, iar în 1989 se revine la vechea denumire.
În 1971 clădirea a fost restaurată, geamurile capelei de la etajul I au fost înlocuite cu vitralii, iar picturile au fost refăcute.
Azi clădirea adăposteşte şi un muzeu de artă bisericească, foarte bine dotat, cu piese de o mare valoare pentru istoria românească. Totul este încununat de un splendid paraclis, realizat într-un frumos stil neobizantin.Palatul Episcopal Ortodox Oradea Bihor - Harta

Palatul Episcopal Ortodox Oradea Bihor

www.constructorulsalard.ro www.bisericaculuna.ro www.Biserici-din-lemn.Bihor.ro www.Pesteri.Bihor.ro