promovare


www.groupromo.ro

groupromo publicitate groupromo publicitate promovare oradea bihor romania


Meteo


Convertor valutar


Palatul Episcopal Romano Catolic Oradea Bihor

Palatul Episcopal Romano Catolic Oradea Bihor

Palatul episcopal romano-catolic, de pe str. Bd. Dacia 1-3, este declarat monument istoric. Piatra de temelie a fost pusă în 23 mai 1762, arhitectul noii clădiri fiind austriacul Franz Hillebrandt, iar conducătorul lucrărilor Johann Michael Neumann. Câţiva ani mai târziu (1769), în plină construcţie, s-au făcut revizuiri ale planului iniţial, renunţându-se la unele elemente decorative de faţadă (balcoane, vaze, statui). În 1776, primăvara, lucrarea era gata în linii generale. În toamna aceluiaşi an au început lucrările interioare (tencuiri şi zugrăviri), iar în septembrie erau gata capela şi sala festivă.
Capela de o rară frumuseţe are tavanul şi pereţii pictaţi în frescă, realizată de Johann Nepomuk Schöpf, în timp ce sala festivă a fost decorată abia în 1879, de către pictorul Franz Storno.
Clădirea este compusă din trei aripi, cu două etaje care delimitează o curte interioară. Ochii privitorilor se pot desfăta cu o realizare de excepţie: un baroc redus la elementele sale cele mai sobre, mizând pe o simetrie ce creează impresia de pace, linişte şi mare stabilitate a construcţiei. Palatul în formă de U, are o faţadă de 102 metri lungime, care face unghi drept cu faţada catedralei, împreună alcătuind o mică piaţetă. Faţada palatului este dominată de un impozant rezalit central, prevăzut cu trei porţi şi este ritmată de pilaştri decoraţi cu capiteluri ionice.
Un veritabil parc dendrologic se întindea în jurul palatului, din care a fost desprins Parcul Petofi. Curţii interioare nu i s-a dat iniţial importanţă deosebită. Abia după 1971, când, cu un efort material deosebit al statului, clădirea a fost restaurată, după o îndelungă perioadă de paragină, prin anii 1980, s-a hotărât schimbarea intrării principale. S-a regândit accesul la clădire, pentru ca vizitatorii Muzeului Ţării Crişurilor, găzduit aici, să intre prin curte, pe cea geamănă cu cea de pe faţada principală.Palatul Episcopal Romano Catolic Oradea Bihor - Harta

Palatul Episcopal Romano Catolic Oradea Bihor

www.constructorulsalard.ro www.bisericaculuna.ro www.Biserici-din-lemn.Bihor.ro www.Pesteri.Bihor.ro