promovare


www.groupromo.ro

groupromo publicitate groupromo publicitate promovare oradea bihor romania


Meteo


Convertor valutar


Palatul Episcopiei Greco Catolice Oradea Bihor

Palatul Episcopiei Greco Catolice Oradea Bihor

Palatul Episcopiei greco-catolice, monument istoric, din Piaţa Unirii 3, a fost construit în anul 1904, în stil eclectic. Pe locul lui a existat, până în primul deceniu al secolului XX o clădire cu etaj în stil baroc. Această clădire a fost şi ea la rândul ei sediul Episcopiei Române Unite cu Roma. În 1739 aceasta era încă o clădire numai cu parter, unde a funcţionat reşedinţa protopopului greco-catolic. În anul 1778 a fost supraetajată, iar în urma incendiului din 1836 a fost reconstruită. Între 1874-1875 i s-a adăugat un corp nou pe strada Pavel. Cu această ocazie a fost modificată şi faţada existentă în stilul barocului târziu, de către Imre János.
Episcopul Demetrie Radu nu era mulţumit cu clădirea veche şi a comandat un palat nou arhitectului Rimanóczy Kálmán junior. Lucrările de demolare a vechiului lăcaş (cu păstrarea anumitor părţi din clădirea veche) au început la 10 august 1903, iar până la 22 noiembrie 1903 arhitectul Rimanóczy, care era antreprenorul lucrărilor, a reuşit să termine ridicarea în roşu a clădirii. Palatul a fost inaugurat la 11 iulie 1905.
Faţada principală este mai bogată în decoraţii exterioare, mai ales etajul, unde raportul de plinuri şi goluri este mai pronunţat, ca de altfel şi ritmul formelor ascuţite, rotunde sau ondulate. Centrul etajului este dominat de ferestre mari în segment de arc, purtând asupra lor coronamente în formă de triunghi, iar mai sus un atic bogat decorat, având la mijloc blazonul episcopal. La cele două extremităţi a părţii principale a palatului s-au aşezat două turnuleţe, iar colţul palatului este încoronat cu un turn impozant. Poarta principală aminteşte de portaluri romanice. De fapt întreaga, clădire poartă amprenta unui eclectism rafinat, predominând elementele decorative romanice şi bizantine.
Parterul clădirii era ocupat de birouri, de bucătărie şi accesorii, de camere pentru oaspeţi. Casa scărilor era impozantă, cu coloane, cu balustrade, cu loggii din marmură de Vaşcău. Zidurile ei sunt placate de asemenea cu marmură. La etaj erau reşedinţa episcopului, şi încăperile reprezentative. Capela, care se afla în partea de nord clădirii, a fost pictată de Augustin Pall în stil bizantin. Până în 1948 clădirea a fost sediul Episcopiei Greco-Catolice, după care mult timp a găzduit Biblioteca judeţeană. În 1992, palatul a fost retrocedat episcopiei, dar biblioteca se află de abia acum în curs de mutare.Palatul Episcopiei Greco Catolice Oradea Bihor - Harta

Palatul Episcopiei Greco Catolice Oradea Bihor

www.constructorulsalard.ro www.bisericaculuna.ro www.Biserici-din-lemn.Bihor.ro www.Pesteri.Bihor.ro