promovare


www.groupromo.ro

groupromo publicitate groupromo publicitate promovare oradea bihor romania


Meteo


Convertor valutar


Palatul Moskovits Oradea Bihor

Palatul Moskovits Oradea Bihor

Clădirea monument istoric, a Palatului Moskovits, amplasată pe str. Parcul Traian 2, a fost construită în anul 1905, de fraţii József şi László Vágó, după proiectul arhitectului Rimanόczy Kálmán junior.
Palatul prezintă caracteristicile stilului secession german, care însă stilistic se situează mai aproape de secesiunea müncheneză (Lilienstil). Pentru prima dată în Oradea, la această clădire, s-au utilizat plăci cu nervuri de beton armat, tehnică fundamentată teoretic de François Hennebique, în 1892. Structura de rezistenţă a Palatului Moskovits cu plăci de beton armat de tip Hennebique, a fost proiectată de profesorul universitar ing. Zielinszky Szilárd din Budapesta.
Caracteristicile secesioniste ale clădirii, care are un parter înalt şi două etaje, se manifestă prin traseul ondulatoriu, într-o linie exclusiv sinusoidală, vizibilă la mai multe elemente arhitecturale. Caracterele vegetalo-simbolistice ale Lilienstilului pot fi sesizate în decoraţia absidei de peste balconul din colţ, unde motivul central se compune dintr-un cap de femeie ce iese dintr-un hăţiş de ramuri, frunze şi flori. Motivele laterale sunt alcătuite din câte un copac cu trunchiul noduros lipit de zid. Merită să mai amintim feroneria secesionistă de pe poarta de intrare a palatului.
În 2000-2001, pe baza unui portal original păstrat, toate portalurile palatului, cu excepţia unuia singur, au fost înlocuite cu vitrine din tâmplărie de lemn, cu forme autentice.Palatul Moskovits Oradea Bihor - Harta

Palatul Moskovits Oradea Bihor

www.constructorulsalard.ro www.bisericaculuna.ro www.Biserici-din-lemn.Bihor.ro www.Pesteri.Bihor.ro